onsdag 20 maj 2015

Enkelt LCHF-recept: Fylld paprika och tomat - Mums!


Det börjar kännas bättre. Kommer säkert en ny känslostorm när jag kommer hem i helgen, men i väntan på det så skadar det ju inte att äta god mat!

Vi hade finbesök från Österbotten i helgen innan allt och med sig hade de några paprikor, tomater och annat smått och gott därifrån. Eftersom det blev så snabbt påkommet att vi ska fara hem för gott till sommaren till helgen så har det blivit lite bråttom med kyl och frystömning, så vad gör man då när man har två paprikor och en massa tomater?

Fyllda paprikor och tomater såklart!

Vi baserade receptet härifrån (Länk), men modifierade det ganska mycket eftersom jag vill ha det LCHF-vänligt och vi inte hade en massa av de ingredienserna som fanns där.

Så tänkte dela med mig av vad vi kom fram till, det blir ju ganska ungefärligt, men lite ditåt är det i alla fall.


FYLLD PAPRIKA OCH TOMAT (med köttfärs och ost):
(Det här receptet är ungefär för två personer - vi åt upp allt)

Ingredienser:
  • runt 300g köttfärs (vi hade 370g, blev lite för mycket)
  • två paprikor
  • fyra tomater
  • hushållsost
  • olivolja och smör
  • en gul lök
  • några vitlöksklyftor
  • tomatpuré
  • krossade tomater (använde det som vi gröpte ut ur tomaterna)
  • kryddor (såsom salt, peppar, basilika, persilja, chilipulver)
Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram en plåt och bakplåtspapper. Skär av hatten på tomaterna och paprikorna. Gröp ur innehållet ur dem, sätt innehållet från tomaterna till en skål med köttfärsen. Ät upp hatten av tomaterna, men spara hatten av paprikorna. Sätt paprikorna på plåten och smörj in dem med olivolja och krydda med salt och peppar. Sätt in paprikorna i ugnen i 25 min. Mot slutet av tiden kan man sätta in tomaterna några minuter med paprikorna och krydda dem innan lite om man vill.

Hacka lök; blanda med köttfärsen, pressad/hackad vitlök, tomatpuré och valbara kryddor (såsom de jag räknade upp här). Stek allt i mycket smör och lägg åt sidan. Riv osten och lägg åt sidan.

Ta ut paprikorna och tomaterna efter att paprikorna varit i ungen i 25 minuter. Fyll dem med köttfärs och strö riven ost ovanpå. Lägg in allt i ugnen tills osten har smält. Ta ut plåten när osten har smält.

Färdigt!

Man kan ju om man vill ersätta tomaterna med bara paprika och ha typ 400g köttfärs istället. Såg något recept där man hade i philadelphiaost också, det lät så mums så tror vi måste pröva det nästa gång!

Och här kommer lite bilder av processen och resultatet:







Ser ju bra ut eller hur?

Plötsligt blev det vääääldigt klottigt och ser inte alls estetiskt ut, men så blir det när man lagar mat ibland, hehe. Tomaterna vidgade också sig då vi hade dem i ugnen lite för länge, räcker säkert bara med några minuter. Skitsamma tyckte vi i alla fall och dränkte allt med köttfärs och ost. Myyycket ost!


Det färdiga resultat blev i alla fall över all förväntan. Kändes som en restaurangmåltid. Ser så lite ut, men var så otroligt mättande! Orkade knappt med hela paprikan när jag ätit upp de två finurliga tomaterna.




Superenkelt, supersnyggt och supergott! Perfekt också om man ska bjuda någon på middag!

(Varför jag inspireras av LCHF-livsstilen har jag skrivit i ett tidigare blogginlägg: LCHF - min nya livsstil)

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Blev faktiskt riktigt gott också! Mest intressant är väl nog hur mätt man blev fast e ser ganska lite ut O:)

      Radera